Skip to main content

Door Hetty Verzaal

Beste Geert, wat een Pracht boek!!!! Ik heb het gisteren tussen de middag binnen gekregen. Ik ben direct begonnen en heb het in één keer uitgelezen. Het klopt helemaal dat we op dezelfde golflengte zitten. Jij gaat echter nog veel nadrukkelijker in op wat de cliënt probeert uit te drukken met probleemgedrag omdat hij om welke redenen dan ook niet bij machte is om daar woorden aan te geven.

Prachtig vond ik de beschrijvingen van cliënten die vanwege een verstandelijke beperking niet in staat zijn om onder woorden te brengen waar zij tegen aanlopen. Schitterend hoe je daar met studenten en andere betrokkenen bij stilstaat door al de vragen, de video opnames etc. Ik heb genoten van alle praktijkvoorbeelden, die zo herkenbaar zijn. Zo goed ook dat je het boek in de ‘we’ vorm schrijft en hoe we ons in ons dagelijks werk met alle goede bedoelingen laten verleiden tot het diagnosticeren in termen van labels, doelgroepen etc. Hoe mooi hoe je daarin ook de uitwerking van de operante leertheorie aan de kaak stelt èn dat je de lezer erop wijst dat door bestraffing of negeren van probleemgedrag een vorm van mishandeling op de loer ligt.

Dit boek moet door een ieder gelezen worden die werkt in de zorg of onderwijs. Het zou verplichte literatuur moeten zijn in opleidingen. Ik zal het mijn collega’s aanraden. Ik breng het ook onder de aandacht van de opleidingen en docenten van de postmasteropleiding Orthopedagoog Generalist in Amsterdam waar ik (hoofd)opleider ben en ik zal zeggen dat dit een absolute ‘must’ is om aan te schaffen. Ik zal het de komende jaren als verplichte literatuur opnemen in de vakken die ik zelf in de opleiding verzorg.

Het lijkt mij bijzonder inspirerend om eens nader kennis met elkaar te maken.

Hartelijke groet, Hetty Verzaal
Hoofdopleider PDBO/OG Amsterdam en docent en supervisor at PDBO Randstad